The pleasure of finding things out Richard Feynmann
Mijn eerste scheerapparaat kreeg ik op mijn zevende. Twee dagen later kon ik het niet meer in elkaar zetten, maar ik wist wel hoe het werkte èn ik had een elektromotor. Die zou onderdeel worden van mijn Perpetuem Mobile, samen met een fietsdynamo.
Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Waarom kwamen onze verre voorouders uit hun boom? Intrigerende vragen met nog meer antwoorden. Ik denk graag dat het plezier dat door Feynmann zo aanstekelijk wordt beschreven, ook een antwoord is. Het plezier om erachter te komen hoe het zit! Het genoegen om iets nieuws te maken!
17e en 18e -eeuwse intellectuelen als Descartes en La Mettrie vermoedden in de mens een buitengewoon verfijnd uurwerk. Freud zag in de psyche de samengeperste oerkracht van de stoom aan het werk. Wij vergelijken ons met informatie verwerkende machines. We zijn, wat we maken. En we maken voortdurend nieuwe dingen: zo vinden we onszelf telkens opnieuw.
Op mijn 19e kwam ik in aanraking met een wonder: dat woorden dingen kunnen laten bewegen. Magie! Het heeft me nooit meer losgelaten. Programmeren is nu de basis van mijn dagelijks brood.
Maar woorden bewegen ook mensen. Ik maak apparaten die mensen willen gebruiken, omdat ze begrijpen hoe ze er plezier van kunnen hebben. Zo worden ideeën dingen, die mensen weer ideeën geven.
Het Perpetuem Mobile heb ik nooit voltooid. Maar ik heb wel ontdekt wat òns beweegt – misschien wel voor eeuwig. Joop